De Adviescommissie voor burgerlijk procesrecht heeft een advies uitgebracht om het onderscheid tussen de dagvaardings- en verzoekschriftprocedure op te heffen. De commissie stelt voor dat de deurwaarder niet langer een dagvaarding overhandigt. Daarvoor in de plaats adviseert de commissie dat een schuldeiser zelf bij de rechtbank een verzoekschrift kan indienen. Deze voorgestelde wijzigingen zullen bij schuldenproblematiek er onbedoeld toe leiden dat de schuldenlast van debiteuren (verder) gaat oplopen. De wijzigingen staan ook haaks op voorstellen van het huidige kabinet om de rol van de deurwaarder in situaties waarin de debiteur meerdere schulden heeft, juist te versterken.
Bron: André Moerman en Nadja Jungmann
De documentaire Schuld & Boete laat de schuldenindustrie zien; een wereld van schuld-opkopers, incassobureaus en deurwaarders waardoor schulden flink kunnen oplopen, problematisch worden en niet meer op eigen kracht zijn op te lossen. Wat moet er veranderen?
Bron: Spraakmakers 21 augustus 2024
Er zijn te grote verschillen in de moeite die gemeenten doen om burgers met financiële problemen te bereiken. Dit constateert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport ‘Hoe eerder, hoe beter’, over vroegsignalering van schulden door gemeenten. “Iedere burger in Nederland, ongeacht in welke gemeente hij of zij woont, verdient het om bereikt en geholpen te worden bij dreigende problematische schulden”, aldus de ombudsman.
Bron: Nationale ombudsman
Op vrijdag 8 december 2023 hebben Nadja Jungmann en André Moerman een webinar over het rapport: "Schulden klein houden en perspectief bieden". Tijdens dit webinar wordt ook ingegaan op ingestuurde vragen en reacties op het rapport. Het webinar duurt een uur.
Bron: Schulden klein houden
Van alle huishoudens met problematische schulden maakt nog geen 5 procent gebruik van een schuldregeling met kwijtschelding.
Bron: Binnenlands Bestuur